Biuletyn Informacji publicznej  Stowarzyszenie Przyjaciół "Jedynki"Szkoła Promująca Zdrowie
   GłównaPocztaE–podręcznikiGoogle AppsOffice 365E-dziennikPlan lekcjiFilm o szkole
Czwartek, 28 marca 2024 r. Brak aktualizacji strony od 570 dni.    
Newsy
Kategorie
» Konkursy
  - Matemat. i informat.
  - Przyrodnicze
  - Humanistyczne
  - Artystyczne
  - Inne
» Zawody sportowe
» Projekty
» Wycieczki
» Uroczystości i imprezy
» Profilaktyka
» Zajęcia otwarte
» Różne
Historia i tradycja wypieku chleba - realizacja projektu w II A

Historia i tradycja wypieku chleba - realizacja projektu w II A

Uczniowie klasy II A pod opieką Lidii Pozorskiej i Marii Brzezińskiej uczestniczyli w zajęciach warsztatowych "Od ziarenka do bochenka", które zorganizowała 19 czerwca 2012 r. w Parku Przygody "Zielona Brama" w Przywidzu pani Anna Zulewska.
Drugoklasiści zostali przywitani w Przywidzu przez cztery sympatyczne panie: Lidię, Olę, Kasię i Gosię. Panie instruktorki zapoznawały uczniów z historią chleba, dawnymi sposobami wypieku oraz sprzętami i urządzeniami służącymi do tego celu, uświadamiały o doniosłej roli chleba w życiu człowieka, uczyły szacunku dla chleba, w ciekawy sposób rozbudzały dziecięce zainteresowania tradycjami regionu kaszubskiego. Zajęcia były pasjonujące, gdyż pod czujnym okiem pań instruktorek maluchy same wyrabiały mąkę z wodą, drożdżami i takimi dodatkami jak: sól, odrobina cukru, otręby. Z niedowierzaniem patrzyły na "rosnące" w foremkach ciasto i cierpliwie czekały, aby w odpowiedniej chwili można było wstawić je do pieca. Na nudy nie było czasu, gdyż przez następną godzinę panie instruktorki zajęły dzieciaczkom dłonie lepieniem w glinie. Okazało się, że "nie święci garnki lepią" i że z gliny mogą powstawać różne cuda i cudeńka.
Pieczenie chleba w piecu trochę trwało, ale ruchliwe jak zwykle dzieciaki w ogóle tego nie odczuły. Zaproszone przez panie instruktorki do indiańskiej wioski z zapałem ćwiczyły rzuty tomahawkiem, strzelanie z łuku, indiańskie okrzyki wokół wigwamów, pokonywanie przeszkód jak na prawdziwego Indianina przystało.
Największa niespodzianka czekała na dzieci po wspólnym obiedzie. Okazało się, że z ciasta które dzieci wyrabiały kilka godzin wcześniej, upiekły się wspaniałe, rumiane, pachnące chleby. Każde dziecko zabrało do domu chlebek, którym mogło poczęstować swoich najbliższych. A powrót do domu był atrakcyjny również z innych powodów. Okazało się, że niemałą niespodzianką są dla 8-9 latków lokomotywy, które jeszcze kilka lub kilkanaście lat temu jeździły po torach i ciągnęły po czterdzieści lub więcej wagonów.
Następne dni były dla klasy II A sprawdzianem wiadomości nabytych podczas realizacji projektu "Od ziarenka do bochenka". Podczas pracy z zespołem klasowym opracowano podsumowanie dotyczące historii i tradycji wypieku chleba.

Chleb jest podstawą naszego codziennego pożywienia. W polskiej tradycji chleb był i jest symbolem dostatku i pomyślności. Mówimy "Nasz chleb powszedni", "Chleba naszego powszedniego", "To dla nas chleb powszedni". W dawnych, szczególnie trudnych czasach stanowił zapłatę za pracę. Dlatego do dziś istnieją przysłowia:
"Bez pracy nie ma kołaczy", "Chleb pracą nabyty bywa smaczny i syty", "Ciężko pracować trzeba na kawałek chleba".
Chleb jako symbol pojawia się nie tylko w przysłowiach, ale i w modlitwach. Chlebem łamiemy się przy wigilijnym stole, wkładamy go do wielkanocnego koszyczka ze święconką, chlebem i solą witamy dostojnych gości, chleba i igrzysk domagano się w starożytności, za chlebem rodacy wędrowali w świat.
Od wieków wierzono, że chleb jest darem Bożym, dlatego też otaczamy go szacunkiem, nawet wtedy kiedy tylko o nim mówimy. Pamiętano o tym, aby bochenek wyjęty z pieca jako pierwszy nie był krojony nożem, a jedynie łamany. Przed ukrojeniem pierwszej kromki zawsze kreślono na chlebie znak krzyża. Do dzisiejszego dnia w niektórych polskich domach kawałek chleba, który upadł na ziemię, całuje się i przeprasza. Każdy z nas doskonale rozumie i czuje, skąd bierze się ten głęboki szacunek do chleba.
Oprac. Lidia Pozorska


Podczas realizacji projektu korzystano z następującej literatury:
- Piotr Kowalski: Opowieść o chlebie. Wydawnictwo MUZA, 2007r.
- Małgorzata Zielińska: Domowa piekarnia. Wydawnictwo Olimp Media, 2010r.
- Księga chleba. Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2009r.
- Władysław Bełza: Abecadło o chlebie. Wydawnictwo Sara, 2011r.
Kilka ujęć:
(kliknij na zdjęcie, aby powiększyć)

Rodzice lub prawni opiekunowie wyrazili zgodę na wykorzystanie wizerunku dzieci
przez Szkołę Podstawową nr 1 w Czersku
 Komentarze
Brak komentarzy.
 Skomentuj
Zaloguj się, by móc dodawać komentarze.
 Ocena
Tylko członkowie mogą oceniać wpisy.

By ocenić wpis, zaloguj się. Jeśli nie posiadasz jeszcze konta, zarejestruj się.

Twoja ocena została opublikowana.
Podręczniki
Wykaz podręczników na nowy rok szkolny 2022/2023.
Oddziały zerowe
Klasy 1-8 (do kupienia)
Dla rodzica
UBEZPIECZENIE UCZNIÓW na rok szkolny 2021/2022
W D Ż
Menu
Komunikaty dyrektora
NAUKA w SP1
DLA RODZICÓW
DLA NAUCZYCIELI
PANEL INFORMACYJNY
DLA ÓSMOKLASISTY

Deklaracja dostępności

Menu obiadowe

Prawo szkolne
O szkole
Czersk i okolice
Stowarzyszenie

SU
ZHP
Pedagog i psycholog
Logopeda
Rzecznik Praw Ucznia
Rycerstwo

Zajęcia pozalekcyjne
Kategorie newsów
Terminarz 2021/2022
Sukcesy i uroczystości

Promocja Zdrowia
Ekologia
Sport
Żeglarstwo
Języki obce i regionalne
Biblioteka
Świetlica

Opracowania n-li
Plan lekcji

Najlepsi uczniowie
Gazetka szkolna
Rozrywka
Różne
Dla ucznia
Regulaminy
Konkursy 2020/2021

Zadania i ćwiczenia:
Zadania interaktywne

Przedmioty
Technika:
Technika (K.Mróz)

Historia:
Historia (M.Talewski)
Nasze Konkursy
Ogólnopolski Konkurs Grafiki Komputerowej "Bezpieczne Wakacje"

REGULAMIN
Wyniki poprzednich edycji konkursu:
rok 2022
rok 2021
rok 2020
rok 2019
rok 2018
rok 2017
rok 2016
rok 2015
rok 2014
rok 2013
rok 2012
rok 2011
rok 2010
rok 2009
rok 2008
rok 2007
rok 2006
80391005 Unikalnych Wizyt
Powered by PHP-Fusion © 2003-2024
Kazimierz Kosecki SP1 Czersk
Theme Designed by: Brimstone