Tydzień zdrowej żywności w IIg
Dodany przez admin dnia 15.10.2015
W dniu 2 października br. dzieci z klasy II g przyszły do szkoły wyposażone w nietypowe przyrządy: deseczkę do krojenia, fartuszek, miseczki i oczywiście kolorowe, pachnące owoce. Przez cały tydzień uczyliśmy się o zdrowej żywności i odpowiednim odżywianiu, które jest tak ważne dla rozwoju ciała i umysłu. W piątek, po wszystkich niezbędnych czynnościach higienicznych, przygotowaniu sali i powtórzeniu zasad bezpieczeństwa, nadszedł czas na najciekawsza cześć zajęć, którym było krojenie soczystych owoców.
Pełna Treść

Smacznie, zdrowo, kolorowo...

W dniu 2 października br. dzieci z klasy II g przyszły do szkoły wyposażone w nietypowe przyrządy: deseczkę do krojenia, fartuszek, miseczki i oczywiście kolorowe, pachnące owoce. Przez cały tydzień uczyliśmy się o zdrowej żywności i odpowiednim odżywianiu, które jest tak ważne dla rozwoju ciała i umysłu. W piątek, po wszystkich niezbędnych czynnościach higienicznych, przygotowaniu sali i powtórzeniu zasad bezpieczeństwa, nadszedł czas na najciekawsza cześć zajęć, którym było krojenie soczystych owoców. Z pomocą swoich rodziców dzieci wcześniej ustaliły co chcą wykonać, co każde z nich ma przynieść oraz podzieliły się obowiązkami. Dzięki temu współpraca w każdej grupie przebiegała bez jakichkolwiek przeszkód , panował ład i porządek, a zabawa była znakomita. Pomysłowość, jednej z grup, w podaniu sałatki była naprawdę imponująca - za misę posłużyła skorupa arbuza, a za miseczki połówki skórek od pomarańczy. Wszyscy uczestnicy byli bardzo przejęci i w pełni przygotowani do zadania. Gdy już zakończyliśmy przyrządzanie zdrowych i kolorowych potraw i posprzątaliśmy swoje miejsca pracy, mogliśmy zasiąść przy pięknie nakrytych stołach i delektować się tymi pysznościami.
Wszystkim bardzo smakowały sałatki, a najważniejsze, że można też uczyć się poprzez zabawę.
Mat. i zdjęcia : Luiza Bieszke-Wolf