25 maja – DZIEŃ MLEKA
Dodany przez admin dnia 28.05.2018
Światowy Dzień Mleka (ang. World Milk Day) to święto, które obchodzi się od 2001 roku z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Dzień ten jest okazją do skupienia uwagi na mleku i nagłośnienia działalności związanej z produkcją mleka i przemysłu mleczarskiego. Fakt, że wiele krajów decyduje się to zrobić w tym samym dniu (lub w danym tygodniu) nadaje dodatkową wagę i pokazuje, że mleko jest globalną żywnością.
Mleko to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Jest to niezbędny i najbardziej wartościowy składnik codziennej diety człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki odżywcze zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrego stanu zdrowia.
Pełna Treść

25 maja – DZIEŃ MLEKA

Światowy Dzień Mleka (ang. World Milk Day) to święto, które obchodzi się od 2001 roku z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Dzień ten jest okazją do skupienia uwagi na mleku i nagłośnienia działalności związanej z produkcją mleka i przemysłu mleczarskiego. Fakt, że wiele krajów decyduje się to zrobić w tym samym dniu (lub w danym tygodniu) nadaje dodatkową wagę i pokazuje, że mleko jest globalną żywnością.
Mleko to produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej. Jest to niezbędny i najbardziej wartościowy składnik codziennej diety człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki odżywcze zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrego stanu zdrowia.
Mleko jest najlepszym i najtańszym źródłem wapnia. Organizm ludzki wykorzystuje wapń do prawidłowego rozwoju układu kostnego, a także do wielu procesów metabolicznych zachodzących np. w mięśniach czy komórkach nerwowych.
„Mleko i produkty mleczne” – taka tematyka zdominowała większość działań edukacyjnych w klasach trzecich, które podejmowano pod koniec maja. Długoterminowe zadanie domowe dało dzieciom możliwość przejrzenia domowych książek kucharskich, wyszukania przepisu na potrawę z mlekiem w roli głównej. Z przepisów kulinarnych powstawały „Klasowe książki kucharskie”, a wiele ciekawych propozycji zrealizowano podczas zajęć w szkole. Nauczycielki przeprowadzały zajęcia według własnych pomysłów i korzystały z ogólnodostępnej literatury nt. właściwego żywienia.
25 maja 2018r. był w naszej szkole dniem podsumowania wiedzy i zaprezentowania umiejętności na temat mleka, jogurtów, kefirów, serów i twarogów. Z okrzykami „Pij MLEKO” dzieci z wszystkich klas trzecich reklamowały biały napój i zachęcały innych uczniów do spożywania nabiału. Relacja fotograficzna zawiera różne formy dziecięcej aktywności – również te, które podejmowano metodą projektów w roku 2017 (z przyczyn technicznych nie udało się zamieścić kilku ciekawych zdjęć w ubiegłorocznym sprawozdaniu).
Opracowanie tekstu: Lidia Pozorska
Fotografie: Lidia Pozorska, Joanna Słomińska, Janina Kulesza