MLECZNA KRAINA – podsumowanie konkursu w klasach I, II i III
Dodany przez admin dnia 28.05.2019
Mleko i przetwory mleczne są bardzo ważnym źródłem wapnia, który jest niezbędny w rozwoju układu kostnego dziecka. Włączając się w obchody „Światowych Dni Mleka” wszystkie klasy I, II i III wzięły udział w grach i zabawach dydaktycznych tematycznie związanych z mlekiem, jego produkcją i przetwarzaniem. Aby podsumować podejmowane zadania w ramach szkolnego konkursu „MLECZNA KRAINA” dzieci przyszły do szkoły ubrane na biało i zaprezentowały niektóre zadania wykonane w zespołach klasowych. W czwartek 23 maja 2019r. podsumowano konkursowe zmagania.
Pełna Treść

MLECZNA KRAINA – podsumowanie konkursu w klasach I, II i III

Mleko i przetwory mleczne są bardzo ważnym źródłem wapnia, który jest niezbędny w rozwoju układu kostnego dziecka. Włączając się w obchody „Światowych Dni Mleka” wszystkie klasy I, II i III wzięły udział w grach i zabawach dydaktycznych tematycznie związanych z mlekiem, jego produkcją i przetwarzaniem. Aby podsumować podejmowane zadania w ramach szkolnego konkursu „MLECZNA KRAINA” dzieci przyszły do szkoły ubrane na biało i zaprezentowały niektóre zadania wykonane w zespołach klasowych. W czwartek 23 maja 2019r. podsumowano konkursowe zmagania.
W trakcie wcześniejszych zajęć edukacyjnych dzieci poszerzały lub uzupełniały swoją wiedzę o mleku poprzez rozwiązywanie zagadek, kończenie rymowanek, uzupełnianie logogryfów i odczytywanie kalamburów. Obejrzały prezentację multimedialną, która pomogła małym mlekopijcom zrozumieć czym są przetwory mleczne: maślanka, śmietana, kefir, jogurt, masło. Multimedialne slajdy zawierały również informacje wyjaśniające czym jest laktoza i jej nietolerancja.
Na spotkanie kończące konkurs „MLECZNA KRAINA” dzieci przygotowały klasowy „mleczny” okrzyk i tworzyły wizytówki ze szklanką mleka oraz czapeczki reklamujące biały napój. W prawie każdej klasie udało się zapoznać dzieci z „Przygodami kota Mleczysława” oraz zmierzyć się z grą karcianą „Mleczna farma”.
Podczas podsumowania konkursu „MLECZNA KRAINA” każda z klas pierwszych, drugich i trzecich otrzymała dyplom potwierdzający udział dzieci w zajęciach edukacyjnych oraz różnorodne upominki. Zadanie dodatkowe dla zaciekawionych uczniów to ćwiczenia w dojeniu krowy – w tym celu wykorzystano lateksowe rękawiczki napełnione wodą.
Na zakończenie w każdej klasie zorganizowano „ucztę”, czyli zdrowe śniadanie z mlekiem w roli głównej. Zwracano uwagę na wartości odżywcze jogurtów, serków, twarożków. Dzieci spróbowały nowych smaków, dowiedziały się co lubią na śniadanie ich koleżanki i koledzy oraz dlaczego właściwe śniadanie jest takie ważne. Mamy nadzieję, że prawie każde dziecko przekonało się jak smaczne mogą być mleczne potrawy oraz jak ważne jest codzienne spożywanie produktów nabiałowych.
Opracowanie:
Lidia Pozorska i Monika Łobocka