Dzień Zdrowia w klasach V
Dodany przez admin dnia 27.04.2013
Szkolny Dzień Zdrowia pod hasłem "Czas na zdrowie" odbył się 25 kwietnia 2013 r. Jak co roku uczestniczyli w nim uczniowie klas V z wychowawcami. Celem organizatorów i sieci Szkół Promujących Zdrowie, do których należy nasza szkoła było poszerzenie wiadomości o zdrowym stylu życia i uświadomienie uczniom, że to oni są odpowiedzialni za własne zdrowie. Tematem przewodnim wszystkich zadań, które uczniowie wykonywali przez okres 2 tygodni było odżywianie. Pierwszy etap projektu wyposażył uczniów w wiedzę o znaczeniu pokarmów dla organizmu człowieka.
Pełna Treść
Szkolny Dzień Zdrowia pod hasłem "Czas na zdrowie" odbył się 25 kwietnia 2013 r. Jak co roku uczestniczyli w nim uczniowie klas V z wychowawcami. Celem organizatorów i sieci Szkół Promujących Zdrowie, do których należy nasza szkoła było poszerzenie wiadomości o zdrowym stylu życia i uświadomienie uczniom, że to oni są odpowiedzialni za własne zdrowie. Tematem przewodnim wszystkich zadań, które uczniowie wykonywali przez okres 2 tygodni było odżywianie. Pierwszy etap projektu wyposażył uczniów w wiedzę o znaczeniu pokarmów dla organizmu człowieka. Uczniowie w tym celu spotkali się z dietetykiem i uczestniczyli w konkursie pod hasłem "Wiem co jem". W drugim etapie uczniowie przygotowywali hasła i transparenty mówiące o wartościach odżywczych mleka, które obecnie dekorują szkolne hole i zachęcają wszystkich uczniów do picia w szkolnym programie "Szklanka mleka". Najwięcej uwagi uczniowie poświęcili owocom i warzywom, które powinny pojawić się 4-5 razy dziennie w jadłospisie każdego człowieka. Uczniowie zaprezentowali niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju pokaz walorów odżywczych owoców i warzyw. Na wybiegu pojawiły się: banan, kukurydza, pomidor, czereśnia, figa, czarna porzeczka, szparagi, pietruszka, kiwi, groszek zielony i sałata. Pokaz, który zobaczyliśmy dostarczył wskazówek na zdrowe odżywianie, a tym samym zdrowe życie. Dzień Zdrowia został wzbogacony przez pouczające przedstawienie przygotowane przez świetlicę szkolną. Największą atrakcją imprezy były stoły pełne owoców, warzyw, sałatek, deserów, kanapek, koreczków i szaszłyków owocowo-warzywnych, które przygotowali uczniowie z pomocą wychowawców. Wszystko było bardzo estetycznie przygotowane i zachęcało do degustacji. Wspólny poczęstunek był bardzo smaczny, a co najważniejsze pełen witamin i minerałów.
Myślę, że przesłanie płynące ze Szkolnego Dnia Zdrowia wpłynie na sposób waszego odżywiania. Pamiętajcie: codziennie 2 razy owoce i 3 razy warzywa.
Za zaangażowanie, pomysłowość i celującą realizację zadań prozdrowotnych dziękuję: uczniom klas V i ich wychowawcom, uczniom z świetlicy szkolnej, p. L. Bieszke- Wolf, p. K. Koseckiemu i p. E. Bąk
Wicedyrektor D. Szlachcikowska