Wycieczka edukacyjna IId i IIIe
Dodany przez admin dnia 03.10.2015
Pod koniec września uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do gospodarstwa rolnego pana Klemensa Lemana w Piasznie koło Bytowa. Opiekę pełniły wychowawczynie klas: IId - Ewa Bonkowska i IIIe - Ewa Rutkowska oraz panie - Maria Narloch i Agata Babinska. Wyjazd odbył się w ramach realizowanych w naszej szkole programów prozdrowotnych Agencji Rynku Rolnego "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole".
Pełna Treść
WYCIECZKA EDUKACYJNA
Pod koniec września uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do gospodarstwa rolnego pana Klemensa Lemana w Piasznie koło Bytowa. Opiekę pełniły wychowawczynie klas: IId - Ewa Bonkowska i IIIe - Ewa Rutkowska oraz panie - Maria Narloch i Agata Babinska. Wyjazd odbył się w ramach realizowanych w naszej szkole programów prozdrowotnych Agencji Rynku Rolnego "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole".
Podczas wizyty w gospodarstwie, dzieci uczestniczyły w warsztatach edukacyjnych prowadzonych przez dietetyka i specjalistę z zakresu żywienia dzieci w wieku rozwojowym, panią Agnieszkę Danielewicz z Instytutu Eligo w Gdyni. Zajęcia ukierunkowane były na zmianę złych nawyków żywieniowych oraz zachęcanie do większego spożywania wartościowych produktów. W ciekawy sposób zaprezentowano właściwe odżywianie w oparciu o piramidę żywieniową. Pani dietetyk starała się przekonać dzieci do zachowania umiaru w jedzeniu słodyczy i piciu słodkich napojów. Ponadto wyjaśniała, dlaczego należy zachować odpowiednie proporcje pomiędzy ilością jedzenia, a dzienną aktywnością psycho-fizyczną. Następnie odbyła się praktyczna nauka przygotowania prostego i odżywczego posiłku, z wykorzystaniem chleba upieczonego przez pana Klemensa, zakończona wspólną degustacją. Dzieci z ogromnym apetytem zjadły swoje pięknie przygotowane i bardzo wartościowe kanapki. Pani Danielewicz wyjaśniła, iż woda cytrynowa kupowana w sklepie nie zawiera cytryny. Pokazała także jakie ilości cukru znajdują się w różnych napojach oraz jak przygotować smaczny i zdrowy napój bez dosypywania cukru. Na zakończenie warsztatów dzieci otrzymały pamiątkowe dyplomy. Podczas pobytu w Piasznie odbyło się również zwiedzanie gospodarstwa rolnego. Dzieci wraz z właścicielem odwiedzały budynki gospodarskie i obserwowały z bliska zwierzęta hodowlane: krowy, cielaki i świnie. Miały także możliwość zobaczenia i pogłaskania kucyka. Spotkanie ze zwierzętami dostarczyło wiele emocji, szczególnie krowa chcąca polizać przechodzące dzieci. Ponadto odbyło się zwiedzanie odtworzonej osady Gotów, połączone z przekazaniem wielu ciekawych informacji. Dzieci z ogromnym zainteresowaniem oglądały domy i wszystkie elementy znajdujące się w skansenie. Nie zabrakło także sporej dawki ruchu na powietrzu i wspólnej zabawy.
Pobyt w gospodarstwie rolnym, połączony z warsztatami dotyczącymi edukacji żywieniowej, był ciekawą formą uporządkowania i wzbogacenia wiedzy dzieci.
Tekst i zdjęcia: E.Bonkowska