Zajęcia kulinarne w klasie IIIb
Dodany przez admin dnia 14.11.2015
Uczniowie klasy III b w ramach zajęć z zakresu zdrowego odżywiania wcielili się w rolę małych kucharzy. Przed przystąpieniem do pracy wychowawczyni przeprowadziła z uczniami pogadankę dotyczącą przestrzegania zasad higieny pracy przy sporządzaniu dań oraz zasad bezpiecznego posługiwania się narzędziami kuchennymi. Następnie wszyscy opowiedzieli o kolejnych czynnościach podczas przygotowywania sałatki warzywnej. Uczniowie ubrali fartuszki i rozłożyli na stolach przyniesione przybory kuchenne. Dzieci rozpoczęły swoją pracę od umycia rąk. Następnie z pomocą nauczyciela kroiły przyniesione warzywa.
Pełna Treść
Zajęcia kulinarne w klasie III
Uczniowie klasy III b w ramach zajęć z zakresu zdrowego odżywiania wcielili się w rolę małych kucharzy. Przed przystąpieniem do pracy wychowawczyni przeprowadziła z uczniami pogadankę dotyczącą przestrzegania zasad higieny pracy przy sporządzaniu dań oraz zasad bezpiecznego posługiwania się narzędziami kuchennymi. Następnie wszyscy opowiedzieli o kolejnych czynnościach podczas przygotowywania sałatki warzywnej. Uczniowie ubrali fartuszki i rozłożyli na stolach przyniesione przybory kuchenne. Dzieci rozpoczęły swoją pracę od umycia rąk. Następnie z pomocą nauczyciela kroiły przyniesione warzywa. Pokrojone warzywa dzieci wymieszały w misce, dodając do nich sól, pieprz i majonez. Po uporządkowaniu swoich miejsc pracy, umyciu rąk i przyborów, zadbały o estetyczny wygląd swoich stolików: rozłożyły na nich serwetki i sztućce, ustawiły talerzyki i kubki z wodą. Nareszcie mogła odbyć się degustacja wspólnie przygotowanej sałatki.
Po minach dzieci można było wnioskować, że zrobiona przez nie sałatka bardzo im smakowała.