Święto ziemniaka
Dodany przez admin dnia 03.10.2007
W środę dnia 26.09.2007 klasa VI e wraz z wychowawcą p. Andrzejem Borysiukiem
i p. Patrykiem Muchowskim dzięki uprzejmości p. Elżbiety Baszanowskiej
mogła znów gościć w pięknym Wojtalu na Święcie Pieczonego Ziemniaka.
Ostatnio bardzo nam się tam spodobało i postanowiliśmy za rok ku
podtrzymaniu tradycji znów się spotkać na ognisku. Tym razem był to raczej
grill obsługiwany przez panią Baszanowską, która w magiczny niemal sposób
co chwila wyciągała różne przysmaki, nie dziwota więc, że apetyty
dopisywały wszystkim. (...)
Pełna Treść
W środę dnia 26.09.2007 klasa VI e wraz z wychowawcą p. Andrzejem Borysiukiem
i p. Patrykiem Muchowskim dzięki uprzejmości p. Elżbiety Baszanowskiej
mogła znów gościć w pięknym Wojtalu na Święcie Pieczonego Ziemniaka.
Ostatnio bardzo nam się tam spodobało i postanowiliśmy za rok ku
podtrzymaniu tradycji znów się spotkać na ognisku. Tym razem był to raczej
grill obsługiwany przez panią Baszanowską, która w magiczny niemal sposób
co chwila wyciągała różne przysmaki, nie dziwota więc, że apetyty
dopisywały wszystkim.
Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie uprawiali je Indianie.
Około 500 lat temu przywędrowały do Europy, gdzie najpierw stosowano je
jako lekarstwo, a z ich kwiatów układano bukiety.
Do Polski sprowadził ziemniaki król Jan III Sobieski około 1683 roku.
Przekonywano się do nich dosyć długo. Uważano, że szkodzą zdrowiu.
Ziemniaki należą do roślin okopowych. Uprawiamy je dla ich bulw, czyli
zgrubiałych, okrągłych pędów.
Z ziemniaków wytwarza się między innymi mąkę ziemniaczaną i alkohol.
Surowe ziemniaki są przetwarzane na wiele pyszności takich jak frytki,
pyzy, placki ziemniaczane, chipsy...A bez mąki ziemniaczanej nie byłoby
mowy o budyniach i kisielach!
Zabawa była wspaniała, co zresztą można zobaczyć na załączonych zdjęciach.
Wszyscy pragniemy serdecznie podziękować p. Elżbiecie Baszanowskiej za
zaproszenie całej klasy i za przepyszną kuchnię- rzadko można dziś się
spotkać z taką gościnnością.
Andrzej Borysiuk