Dzień Zdrowia 2005
Dodany przez admin dnia 14.04.2005
Dnia 20 kwietnia 2005r. odbędzie się IV SZKOLNY DZIEŃ ZDROWIA pod hasłem: "Maraton po zdrowie".
Celem imprezy jest propagowanie zdrowego odżywiania się, zachęcanie do codziennego spożywania owoców i warzyw, propagowanie zdrowego stylu życia, uświadomienie uczniom, że zdrowie zależy od nich samych.
Scenariusz, scenografia (czytaj więcej...)
Pełna Treść
IV SZKOLNY DZIEŃ ZDROWIA
pod hasłem: "Maraton po zdrowie"
1.CELE IMPREZY:
- Propagowanie zdrowego odżywiania się
- Zachęcanie do codziennego spożywania owoców i warzyw
- Propagowanie zdrowego stylu życia
- Uświadomienie uczniom, że zdrowie zależy od nich samych
2. MIEJSCE: sala gimnastyczna
3. TERMIN: 20.04.2005r. (środa)
4. UCZESTNICY: uczniowie klas piątych
5. ORGANIZATORZY: B. Spica, R. Szarafin, E. Pruszak, wychowawcy klas piątych
6. SCENOGRAFIA
- Na drabinkach zawieszone hasło
- Po obu stronach hasła znajdują się prace dzieci przedstawiające owoce i warzywa
- Stragan z owocami i sokami
- Sześć stolików, które są miejscem pracy dla poszczególnych klas, zapatrzone w potrzebne przedmioty i nazwę drużyny.
7. PRZYGOTOWANIE UCZNIÓW DO IMPREZY
- W przygotowanie zaangażowani są wychowawcy, nauczyciel wychowania fizycznego i przyrodnicy
- Przygotowanie się uczniów trwa dwa tygodnie
- Uczniowie wybierają owoc lub warzywo, które będą prezentować w czasie IV Szkolnego Dnia Zdrowia.
- Prezentacja polega na wykonaniu jego modelu w dowolny sposób oraz określenie jego walorów smakowych, wartości odżywczych i innych ciekawostek w jak najbardziej atrakcyjny sposób (scenka, piosenka, wiersz)
- Cała klasa przygotowuje okrzyk oraz charakterystyczny , związany z wybranym owocem element stroju
- Powtarza wiadomości dotyczące zdrowego odżywiania
- Przygotowują elementy do wykonania pracy plastycznej
- Wybierają drużynę reprezentującą klasę w zawodach sportowych
8. SCENARIUSZ IMPREZY
- Powołanie komisji.
Zabawa będzie polegała na zdrowej rywalizacji międzyklasowej.
- Prezentacja wybranych owoców i warzyw przez klasy V-te
(Wszyscy po tej prezentacji wykrzykują hasło "Jeśli nie chcesz mojej zguby witaminę daj mi luby.
W witaminach zdrowie jest, więc je trzeba często jeść")
Prezentacja owoców i warzyw jest oceniana przez komisję.
- Wspólny śpiew piosenki pt. "Ogórek"
- Wykonanie pracy plastycznej - "Owocowy ludek"
Wykonują trzyosobowe reprezentacje z klas.
Uczniowie wykonują pracę na kartce papieru (A3) z wcześniej przygotowanych przez siebie materiałów.
Elementy owocowego ludka stanowią owoce i warzywa wykonane z kolorowego papieru, elementy wycięte, suszone, itp.
Technika dowolna.
Czas na wykonanie pracy – do 35 minut.
- Piosenka "Ogórek"
- Wyścig w piciu mleka
Dwie osoby z każdej klasy piją mleko i losują pytanie związane tematycznie
z zadaniem.
Wszyscy śpiewają:
Na melodię "Furmana"
Musi się starać kto chce być mocny
Jeśli się zmęczysz trochę odpocznij
A teraz odchyl głowę w tył
Ćwicz, jeśli chcesz mieć dużo sił
- Konkurencje sportowe
Startują po 4 osoby z każdej klasy
- Licytacja potrawy przygotowanej w domu (sałatka)
- Degustacja potraw
- Podsumowanie konkurencji i wręczenie drobnych upominków
Pytania dla uczestników wyścigu w piciu mleka
- Wymień składniki, w które bogate jest mleko?
Wapń, białko
- Wyjaśnij dlaczego podstawowym pożywieniem niemowląt jest mleko?
Mleko zawiera cenne skladniki potrzebne dla młodego organizmu.
Wapń buduje kości, a białko umożliwia wzrost i rozwój.
- Które produkty mleczne ( bynajmniej trzy ) zawierające żywe kultury bakterii?
Kefir, jogurt, twarożek
- Czy bakterie zawarte w jogurtach są pożyteczne, jeśli tak to dlaczego?
Tak, ułatwiają prawidlowe trawienie w jelitach.
- Dlaczego produkty mleczne musimy przechowywać w lodówce?
Gdyż w podwyższonej temperaturze rozwijają się bakterie i produkt traci smak i wygląd.
- Dlaczego po chorobie leczonej antybiotykiem lekarz zaleca jedzenie jogurtów?
Antybiotyk zniszczył swoim dzialaniem nie tylko bakterie chorobotwórcze , ale i bakterie ulatwiające trawienie. Przy pomocy jogurtów odnowimy florę bakteryjną.
- Który produkt zawiera więcej białka i wapnia - mleko, czy twaróg lub ser i dlaczego?
Twaróg i ser, gdyż są wyprodukowane z mleka. Żeby otrzymać kostkę twarogu potrzeba ok. 2 litrów mleka.
Pytania dla uczestników konkursu na wykonanie zdrowej i estetycznej kanapki
- Które pieczywo jest bardziej zdrowe - ciemne, czy białe i dlaczego?
Pieczywo razowe, gdyż zawiera więcej błonnika, jest to cukier, który nie jest przyswajany przez organizm i pełni funkcję regulującą- pomaga w przesuwaniu pokarmu w jelitach.
- Wymień wszystkie skladniki pokarmowe, które można spotkać w naszych codziennych posiłkach.
Białko, tłuszcze, cukry(węglowodany), witaminy, sole mineralne, błonnik
- Gdzie w warzywach i owocach jest najwięcej witaminy C, w miąższu, czy tuż pod skórką?
Pod skórką, należy je więc cienko obierać.
- Które produkty żywnościowe znajdują się na najniższej półce piramidy zdrowia, a które najwyżej?
Najniżej znajdują się : produkty zbożowe
Najwyżej: tłuszcze i słodycze
- Które składniki pokarmowe dostarczaja naszemu organizmowi energii?
Cukry i tluszcze.
- Które zdanie jest właściwe i należy je wdrażać w życie?
Uzasadnij odpowiedź.
"Należy jeść książęce śniadanie, obiad biedaka i królewską kolację"
"Należy jeść królewskie śniadanie, książęcy obiad i kolację biedaka"
Dlatego, gdyż przy takim sposobie odżywiania organizm będzie dobrze funkcjonował w dzień i lepiej odpoczywał w nocy.
- Dlaczego do surówek dodajemy sos lub olej?
Witaminy w kontakcie z powietrzem (tlenem) utleniają się i tracimy je.
Natomiast rozpuszczają się w wodzie lub w tluszczu, dzięki czemu trafią do naszego organizmu.