Dzień Zdrowia 2005
Dodany przez admin dnia 14.04.2005
Dnia 20 kwietnia 2005r. odbędzie się IV SZKOLNY DZIEŃ ZDROWIA pod hasłem: "Maraton po zdrowie".
Celem imprezy jest propagowanie zdrowego odżywiania się, zachęcanie do codziennego spożywania owoców i warzyw, propagowanie zdrowego stylu życia, uświadomienie uczniom, że zdrowie zależy od nich samych.
Scenariusz, scenografia (czytaj więcej...)
Pełna Treść

IV SZKOLNY DZIEŃ ZDROWIA
pod hasłem: "Maraton po zdrowie"

1.CELE IMPREZY:

2. MIEJSCE: sala gimnastyczna

3. TERMIN: 20.04.2005r. (środa)

4. UCZESTNICY: uczniowie klas piątych

5. ORGANIZATORZY: B. Spica, R. Szarafin, E. Pruszak, wychowawcy klas piątych

6. SCENOGRAFIA

7. PRZYGOTOWANIE UCZNIÓW DO IMPREZY

8. SCENARIUSZ IMPREZY



Pytania dla uczestników wyścigu w piciu mleka

  1. Wymień składniki, w które bogate jest mleko?
    Wapń, białko
  2. Wyjaśnij dlaczego podstawowym pożywieniem niemowląt jest mleko?
    Mleko zawiera cenne skladniki potrzebne dla młodego organizmu. Wapń buduje kości, a białko umożliwia wzrost i rozwój.
  3. Które produkty mleczne ( bynajmniej trzy ) zawierające żywe kultury bakterii?
    Kefir, jogurt, twarożek
  4. Czy bakterie zawarte w jogurtach są pożyteczne, jeśli tak to dlaczego?
    Tak, ułatwiają prawidlowe trawienie w jelitach.
  5. Dlaczego produkty mleczne musimy przechowywać w lodówce?
    Gdyż w podwyższonej temperaturze rozwijają się bakterie i produkt traci smak i wygląd.
  6. Dlaczego po chorobie leczonej antybiotykiem lekarz zaleca jedzenie jogurtów?
    Antybiotyk zniszczył swoim dzialaniem nie tylko bakterie chorobotwórcze , ale i bakterie ulatwiające trawienie. Przy pomocy jogurtów odnowimy florę bakteryjną.
  7. Który produkt zawiera więcej białka i wapnia - mleko, czy twaróg lub ser i dlaczego?
    Twaróg i ser, gdyż są wyprodukowane z mleka. Żeby otrzymać kostkę twarogu potrzeba ok. 2 litrów mleka.

Pytania dla uczestników konkursu na wykonanie zdrowej i estetycznej kanapki

  1. Które pieczywo jest bardziej zdrowe - ciemne, czy białe i dlaczego?
    Pieczywo razowe, gdyż zawiera więcej błonnika, jest to cukier, który nie jest przyswajany przez organizm i pełni funkcję regulującą- pomaga w przesuwaniu pokarmu w jelitach.
  2. Wymień wszystkie skladniki pokarmowe, które można spotkać w naszych codziennych posiłkach.
    Białko, tłuszcze, cukry(węglowodany), witaminy, sole mineralne, błonnik
  3. Gdzie w warzywach i owocach jest najwięcej witaminy C, w miąższu, czy tuż pod skórką?
    Pod skórką, należy je więc cienko obierać.
  4. Które produkty żywnościowe znajdują się na najniższej półce piramidy zdrowia, a które najwyżej?
    Najniżej znajdują się : produkty zbożowe
    Najwyżej: tłuszcze i słodycze
  5. Które składniki pokarmowe dostarczaja naszemu organizmowi energii?
    Cukry i tluszcze.
  6. Które zdanie jest właściwe i należy je wdrażać w życie?
    Uzasadnij odpowiedź.
    "Należy jeść książęce śniadanie, obiad biedaka i królewską kolację"
    "Należy jeść królewskie śniadanie, książęcy obiad i kolację biedaka"
    Dlatego, gdyż przy takim sposobie odżywiania organizm będzie dobrze funkcjonował w dzień i lepiej odpoczywał w nocy.
  7. Dlaczego do surówek dodajemy sos lub olej?
    Witaminy w kontakcie z powietrzem (tlenem) utleniają się i tracimy je.
    Natomiast rozpuszczają się w wodzie lub w tluszczu, dzięki czemu trafią do naszego organizmu.