W dniu 24 października klasa III a i III c pod opieką Pani Moniki Łobockiej i Pani Ewy Rutkowskiej wybrały się na wycieczkę do pierogarni „Deliss” w Czersku. Dzieci najpierw dowiedziały się krok po kroku, jak i z czego powstają pierogi w profesjonalnej pierogarni. Następnie przeszły do samodzielnego przygotowywania tego dania. Zajęcia kulinarne rozpoczęły się od wałkowania przygotowanego wcześniej ciasta na pierogi, wycinania równych krążków specjalnie przeznaczonym do tego urządzeniem, a skończywszy na własnoręcznym nakładaniu farszu i lepieniu pierożków. Na sam koniec dzieci przy pomocy Pań gotowały pierogi. Nie obyło się oczywiście bez degustacji. Wykonane pierogi nie tylko ładnie wyglądały, ale były też przepyszne.
Kilka ujęć:
(kliknij na zdjęcie, aby powiększyć)
Rodzice lub prawni opiekunowie wyrazili zgodę na wykorzystanie wizerunku dzieci przez Szkołę Podstawową nr 1 w Czersku